Skip to main content

heb je 5 minuten? Zo geef jij je grenzen aan op de werkvloer

embodiment_algemeen_v2
,

We zien steeds meer mensen die langdurig afwezig zijn omdat ze hun grenzen overschreden hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat het jou of je medewerkers niet overkomt? Dat ontdek je hier – op 5 minuten. 
 

wat je als medewerker kan doen

Als medewerker is het jouw verantwoordelijkheid om je grenzen aan te geven. Maar dan moet je wel weten waar die grenzen liggen. Luister dus actief naar de signalen van je lichaam en ga je emoties niet uit de weg. Dat is wat wij embodiment noemen: aanwezig zijn in je lichaam en luisteren naar de signalen die het je stuurt.

Weet je waar je grenzen liggen door dagelijks bewust naar de signalen van je lichaam te luisteren?  Dan moet je ze enkel nog respecteren en communiceren. Het is niet voldoende om te wéten dat je pauze mag nemen, of dat je om 17:00 naar huis mag. Je moet ook bewust de pauzeknop indrukken wanneer je daar nood aan hebt.

En vergeet niet: als CEO of leidinggevende ben je ook medewerker. 
 

wat je als organisatie kan doen

Alles begint bij de waarden van het bedrijf. Veranker embodiment in je bedrijfscultuur en maak het een onderdeel van je talentstrategie. Zo ervaar je als organisatie de positieve impact op het algemene werkgeluk en de bedrijfsdoelstellingen. 

de bedrijfscultuur vertalen naar de praktijk

Het gaat allemaal om hoe de waarden worden omgezet naar de praktijk. Zorg ervoor dat embodiment deel uitmaakt van de mindset op de werkvloer. Dat betekent dat je zowel je medewerkers als leidinggevenden moet ondersteunen. Zij moeten zich bewust worden van de voordelen van embodiment en de manieren waarop ze zelf de connectie met hun lichaam kunnen aangaan en kunnen inspelen op signalen.

Bovendien zou het gewoonweg deel moeten uitmaken van het takenpakket. Stel dat je je organisatie als ‘caring’ omschrijft. Dan moeten je leidinggevenden het niet enkel over cijfers hebben, maar ook betrokken zijn bij het welzijn van hun teamleden. Ze moeten de vinger aan de pols houden en op de hoogte zijn van hoe mensen zich voelen.

teamwerk 

Om van embodiment een succes te maken binnen je organisatie en te genieten van de voordelen (zoals een verhoogde productiviteit en een groter welzijn), heb je een team nodig. Dat betekent dat het management, HR en alle medewerkers zich bewust moeten zijn van wat embodiment is en de voordelen die het biedt. Maar ook van de gevolgen die je ervaart als je de signalen van je lichaam blijft negeren (zoals een langdurige afwezigheid).
 

het recht op deconnectie

De overheid helpt bedrijfsleiders en medewerkers een handje door het recht op deconnectie aan de arbeidswet toe te voegen. Dat recht op deconnectie betekent dat medewerkers niet bereikbaar hoeven te zijn buiten de werkuren. Een goed begin om de prikkels en druk op medewerkers te verlagen. 

De volgende stap? Actief deconnecteren en de pauzeknop bewust indrukken.
 

even oefenen

Als we het goed hebben, heb je nog een paar minuten over. De perfecte gelegenheid om de deur voor je lichaam open te zetten. Wat vertelt het je? Voel je onrust, angst, blijdschap, spanning? Zit er een knoop in je schouders omdat je al te lang neerzit? Bij deze een teken om even recht te staan en een pauze te nemen.

,

meer weten?

contacteer ons