wat je moet weten over outplacement.

Geen enkele organisatie die met ontslagen wordt geconfronteerd, wil zijn gewaardeerde medewerkers laten gaan. Top werkgevers begrijpen hoe belangrijk het is om een succesvolle overgang voor de getroffen medewerkers te ondersteunen. Door het belang van medewerkers centraal te stellen, bieden werkgevers outplacementdiensten aan om vertrekkende werknemers snel aan een nieuwe baan te helpen.

Na een ontslag of herstructurering van het personeelsbestand worden outplacementdiensten gratis aangeboden aan werknemers. Outplacementdiensten voorzien je medewerkers van geüpdatete cv's en LinkedIn-profielen, gepersonaliseerde loopbaancoaching en gerichte vacatures.

1

wat is outplacement?

Outplacementoplossingen bieden gecertificeerde loopbaancoaches en diverse hulpmiddelen om het herplaatsingsproces voor ontslagen medewerkers te vergemakkelijken, te versnellen en te optimaliseren. Dankzij het aanbieden van outplacementdiensten kun je verschillende middelen inzetten om de carrière transitie van je medewerkers te bevorderen, zoals:

 • loopbaancoaching om sollicitatiegesprekken, netwerken, het zoeken naar een baan en salarisonderhandelingen te verbeteren
 • professionele branding diensten om cv's, sollicitatiebrieven en LinkedIn-profielen op te stellen
 • technologische hulpmiddelen om online te zoeken naar vacatures, assessments en het volgen van webinars en trainingen mogelijk te maken
 • vacatures op maat via een netwerk van recruiters
 • emotionele steun en weerbaarheidstraining voor getroffen en overgebleven werknemers
 • Carrièremogelijkheden en scholing om de capaciteiten van je medewerkers in de toekomst veilig te stellen

Outplacementdiensten kunnen op korte termijn worden ingezet om ontslagen en herstructurering van het personeelsbestand in goede banen te leiden. Medewerkers die door outplacement worden geholpen variëren van leidinggevend tot startend personeel. We zijn wereldwijd inzetbaar, maar hebben ook ervaring bij jou in de regio. 

Onze begeleiding is altijd maatwerk zodat we aan de specifieke behoeften van werkgevers en werknemers voldoen.

outplacement afspelen in 2 minuten
2

wanneer moeten we outplacementoplossingen gebruiken?

Bedrijven zetten outplacementdiensten vaak in wanneer ze te maken krijgen met ontslagen of reorganisatie. Ze beseffen dat het behandelen van medewerkers met zorg en medeleven meer is dan alleen het juiste - het is een goede zaak.

Hoe jouw organisatie handelt tijdens deze moeilijke tijden heeft een grote invloed op het algehele moreel en de productiviteit, maar ook de werving en het behoud van personeel. Pak je het verkeerd aan? Dan kan dat negatieve media-aandacht, vernietigende recensies op sociale media, stagnerende werving en kostbare juridische aansprakelijkheid betekenen.

De resterende werknemers zullen ook de gevolgen voelen, wat kan leiden tot een lagere productiviteit, een lagere betrokkenheid en een hoger verlooppercentage. Bovendien kan het negatieve impact hebben op je employer brand, wat gevolgen kan hebben voor de omzet en het bedrijfsresultaat. Ontslagen stellen je organisatie bloot aan aanzienlijke risico's, maar outplacementdiensten helpen deze risico's te beperken.

Mensen vormen het hart van je bedrijf en de manier waarop je ze behandelt in alle fasen van hun werkleven - ook bij vertrek - is belangrijk. Het zegt veel over jouw organisatie en haar waarden. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om doorlopend outplacementdiensten te implementeren om alle vertrekkende medewerkers te ondersteunen, zelfs als ze niet met een onmiddellijk ontslag worden geconfronteerd.

3

hoe profiteren bedrijven van outplacementdiensten?

Outplacementdiensten kunnen de eerste stap zijn wanneer je organisatie te maken krijgt met de gevolgen van ontslagen. Het kan ook een van de manieren zijn waarop je medewerkers laat zien dat ze gewaardeerd worden, zelfs in minder turbulente tijden.

Outplacement heeft een langdurig effect op je reputatie, je vermogen om top talent aan te trekken en te behouden en het toekomstige succes van je bedrijf. Hier zijn enkele voordelen die je kunt verwachten:

 • je employer brand beschermen

Wanneer je een werknemer door deze transitie heen begeleidt, heeft dit een positief effect op het imago van je organisatie. 

In het geval van ontslagen wil je er zeker van zijn dat de merkbelofte die je bij indiensttreding hebt gedaan, gedurende de hele levenscyclus van de werknemer aanwezig is. Met behulp van outplacementdiensten zorg je voor een prettige ervaring voor zowel degenen die vertrekken als voor degenen die blijven.

Vergeet niet dat alle moeite die je hebt gedaan om een positief merkimago te creëren, kan verdwijnen door één slecht behandeld ontslag.

> zie "Ontslagen doorvoeren zonder de krantenkoppen te halen".

 • toptalent aantrekken en behouden

Kandidaten die een carrièreswitch overwegen, evalueren het salarispakket, de doorgroeimogelijkheden en de groei van de onderneming. Ze houden ook rekening met je reputatie. Organisaties kunnen het zich niet veroorloven om hun mensen met een ontevreden gevoel de deur uit te laten lopen. Als je ontslagen goed aanpakt, kom je al een heel eind in de richting van het aantrekken en behouden van toptalent.

Het aanbieden van outplacementdiensten kan er ook voor zorgen dat overgebleven werknemers zich meer op hun gemak voelen in tijden van onrust, waardoor ze minder snel op zoek zullen gaan naar carrièrekansen buiten je organisatie. Ze vertrouwen erop dat je goed voor ze zult zorgen en dat ze waar nodig ondersteuning zullen krijgen.

 • bescherm je digitale reputatie

Je online reputatie is in deze digitale wereld altijd openbaar. Mensen willen weten hoe je jouw mensen behandelt, vooral in moeilijke tijden. Een snelle zoektocht op het internet onthult hoe mensen echt over je denken en de pers pikt snel verhalen op als het misgaat.

De manier waarop je mensen behandelt tijdens ontslagen, kan resulteren in merkambassadeurs of uitgesproken critici. De positieve resultaten van outplacement kunnen het aantal merkambassadeurs vergroten.

> zie "beheer je digitale werkgeversmerk tijdens een ontslag".

 • wettelijke aansprakelijkheid beperken

Outplacementdiensten helpen juridische aansprakelijkheid te beperken door de kans op negatieve reacties te verkleinen. Hoewel er geen wondermiddel bestaat om rechtszaken als gevolg van een inkrimping van het personeelsbestand (RIF) te voorkomen, kunnen organisaties hun aansprakelijkheid beperken door zorgvuldige planning, door samen te werken met gekwalificeerde juristen en andere deskundigen en door te zorgen voor de juiste documentatie en processen.

> zie "ethisch ontslag: ervaringen van werknemers tijdens RIF".

 • concurrerende ontslagvergoedingen bieden

Een concurrerend ontslagpakket is een belangrijk onderdeel van de voordelen die getroffen werknemers helpen om weer op de been te komen na een ontslag. Meer werknemers ontvangen uitkeringen en bij veel organisaties is de periode dat ze in aanmerking komen voor een uitkering afgenomen. De belangrijkste reden voor deze toegenomen aandacht voor ontslagvergoedingen is dat organisaties de gehele werknemerservaring willen verbeteren, wat van invloed is op het moreel en de productiviteit, evenals op werving en behoud.

 • krijg ondersteuning bij interne mobiliteit

Interne mobiliteit is een waardevol bedrijfsinstrument dat kan worden gebruikt als een optie vóór outplacement. Interne mobiliteitsprogramma's komen steeds vaker voor als organisaties werknemers intern aan een nieuwe functie willen helpen of zich willen aanpassen aan veranderende bedrijfsbehoeften. Het is dan ook geen verrassing dat dezelfde programma's die bij outplacement worden gebruikt, de interne mobiliteitsprogramma's kunnen verbeteren.

> zie "werkgevers omarmen herplaatsings- en retentie-initiatieven".

4

hoe profiteert talent van outplacementdiensten?

Via outplacementdiensten helpt een team van deskundigen, waaronder loopbaancoaches, personal branding specialisten en recruiters, je getroffen medewerkers snel, efficiënt en vol vertrouwen om nieuwe baan kansen te vinden.

Werknemers die outplacementdiensten gebruiken kunnen verwachten dat ze:

 • sneller hun volgende baan vinden
 • coaching en het schrijven van cv's versnellen de tijd die nodig is om een nieuwe baan te vinden
 • meer netwerkmogelijkheden
 • technologie en coaching optimaliseren de beste netwerkmogelijkheden
 • een grote boost aan zelfvertrouwen
 • ondersteuning bij loopbaantransitie en een luisterend oor verminderen angst en verbeteren het welzijn
 • een persoonlijke ervaring
 • het doel is om getroffen werknemers te helpen een gelijkwaardige of beter betaalde baan te vinden.

Wanneer ontslagen de hogere leidinggevenden treffen, bieden sommige outplacementbedrijven diensten op directieniveau om de unieke uitdagingen van het vertrek van leidinggevenden te ondersteunen. Leidinggevenden kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met langere zoektijden en minder haalbare kansen. Zoekopdrachten voor leidinggevenden vereisen vaak een hoger serviceniveau vanwege de grotere zichtbaarheid en bredere eisen. Als leiderschapsteams worden getroffen door ontslagen, is het essentieel om deskundige coaches, schrijvers en recruiters te hebben om aan hun complexe behoeften en eisen te voldoen.

 bekijk "hoe helpt je jouw mensen bij overgangen".
5

wat kost een outplacementoplossing?

De kosten van outplacement variëren afhankelijk van de specifieke bedrijfsbehoeften en het professionele niveau van de betrokken medewerkers. Outplacementkosten kunnen variëren op basis van het:

 • aantal betrokken medewerkers
 • reikwijdte van de aangeboden diensten, inclusief de duur van de coaching, het beoordelen van cv's vs. het schrijven ervan, enz.
 • diensten zoals vaardigheidsworkshops, loopbaanontwikkeling en programma's voor het behoud van medewerkers.

> zie "hoeveel kost outplacement?

6

wat voor ROI kunnen we verwachten van outplacementdiensten?

Er zijn grote risico's - en hoge kosten - verbonden aan een slechte afhandeling van ontslagen. Met outplacementdiensten versterk je je employer brand en je vermogen om top talent aan te trekken en te behouden. Dit betekent minder wervingskosten en een hogere productiviteit van de overblijvende werknemers.

De goodwill die voortkomt uit de juiste aanpak kan ook de retentiegraad verbeteren, wat leidt tot aanzienlijke besparingen. De kosten van ontslag kunnen oplopen van 33% tot 200% van het salaris van een vertrekkende medewerker.

Outplacementdiensten helpen ook het risico op juridische kosten en werkloosheidsbelasting te verminderen en beschermen de reputatie van je bedrijf. 

Wanneer je de positieve impact van outplacementdiensten in hun geheel bekijkt, zie je dat de ROI aanzienlijk is.

> zie "hoeveel kost outplacement?

7

hoe selecteren we een outplacementoplossing?

Niet alle outplacementdiensten zijn gelijk. Het kiezen van een partner en een oplossing is een strategische bedrijfsbeslissing die grote gevolgen zal hebben voor je mensen en je bedrijf. Je partnerschap met een leverancier van outplacementdiensten zal waarschijnlijk van lange duur zijn naarmate je bedrijfsbehoeften veranderen. 

Je wilt alle aspecten van je outplacementbehoeften evalueren en nagaan hoe de aanbieder van outplacementdiensten aan je eisen kan voldoen. Dit omvat het team van deskundigen die je zullen ondersteunen, de reikwijdte van de beschikbare diensten en technologische middelen en het vermogen van de organisatie om te schalen in termen van grootte en geografische gebieden.

De beste outplacementbedrijven bieden tech-and-touch-oplossingen die de nieuwste technologie combineren met de ondersteuning van ervaren loopbaancoaches, brandingspecialisten jobhunters. Bij het evalueren van outplacementbedrijven moet je op zoek gaan naar aanbieders die aansluiten bij de waarden van je bedrijf; flexibele, persoonlijke diensten aanbieden; snel kunnen schalen als je eisen veranderen en inclusieve en toegankelijke technologie gebruiken.

de beste outplacementaanbieder kiezen: de essentiële gids