Skip to main content

RPO-serie #5: bent u klaar om uw RPO-programma uit te breiden?

heb echte impact op de organisatie

heb echte impact op de organisatieVeel bedrijven gaan over tot recruitment process outsourcing (RPO) om kritische gaten in hun recruitment activiteiten te dichten. Werkgevers roepen bijvoorbeeld externe expertise in om snel personeel te vinden voor een nieuw project of een productlancering. Of er worden externe recruiters ingezet om de zoektocht naar nieuw talent voor de organisatie te intensiveren. Deze vorm van outsourcing van recruitment activiteiten leidt geregeld tot een omvangrijk RPO programma, gegroeid op het gebied van verantwoordelijkheden, geografische spreiding of aantal business units.

Werkgevers overwegen ook hun RPO's uit te breiden als ze inzien dat de expertise van de aanbieder waarde toevoegt. Deze waarde beslaat de verschillende aspecten van een talentstrategie, van employer branding en talentbetrokkenheid tot implementaties van HR-technologie, talent analytics en personeelsplanning. Naast hulp bij het invullen van vacatures is de rol van RPO-aanbieders geëvolueerd naar een nauwe samenwerking met klanten om reële impact te kunnen maken op de bedrijfsvoering en de belangrijkste zakelijke prioriteiten.

Werkgevers overwegen ook een RPO uit te breiden wanneer ze inzien dat de geboden expertise waarde toevoegt. Deze waarde kan verschillende aspecten van een talentstrategie beslaan; van employer branding en het binden van talent tot implementatie van HR-technologie, talent analytics en personeelsplanning. Naast hulp bij het invullen van vacatures is de rol van de RPO-aanbieder geëvolueerd naar een nauwe samenwerking met klanten om echte impact te kunnen maken op de bedrijfsvoering en belangrijkste prioriteiten.

Nog meer resultaat uit uw RPO-programma halen? Overweeg de volgende manieren waarop bedrijven vaak de samenwerking met hun RPO-aanbieder intensiveren:

uitbreiding van de dienstverlening

Een groot aantal RPO-programma's begint met sourcing en screening activiteiten; het zwaartepunt van het werk binnen de recruitment cyclus. Veelal wordt deze samenwerking uitgebreid met andere diensten binnen de cyclus, zoals talent management, voeren van salarisonderhandelingen, onboarding en zelfs loopbaanbegeleiding. Uitbreiding van de dienstverlening met deze aspecten zorgt voor grotere continuïteit, verantwoording en meetbare impact op de bedrijfsvoering.

groter geografische bereik

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar een wereldwijde aanpak voor de werving van talent. Een succesvol RPO-programma kan, aangepast aan de lokale eisen, worden geïmplementeerd in andere regio’s. Het is niet ongebruikelijk voor een organisatie om het programma tot een meerlandenovereenkomst uit te breiden. Met één enkele RPO-aanbieder voor alle vestigingen wereldwijd wordt een gecentraliseerde en consistente aanpak gegarandeerd en de complexiteit van samenwerking met meerdere bedrijven verminderd. Een wereldwijde RPO-strategie biedt schaalvoordelen, mondiale mobiliteit en beheer van talent en de mogelijkheid om wereldwijd best practices en innovaties uit te wisselen. Een RPO-aanbieder met mondiaal bereik kan informatie verschaffen over de beschikbaarheid van talent in verschillende groeimarkten en adviseren over vraag en aanbod.

bedrijfsafdelingen en functies toevoegen

Door de reeds bewezen aanpak is het gebruikelijk dat bij het uitbreiden van een RPO-programma het bestaande model voor andere functies wordt gekopieerd. Als deze nieuwe functies of bedrijfsafdelingen aan het programma worden toegevoegd, worden logischerwijs veelal dezelfde teamleden ingezet. Wat kan verschillen zijn de overeengekomen service level agreements (SLA's) en de stakeholders die bij de planning, implementatie en opvolging worden betrokken.

meerwaarde creëren

Werkgevers die gebruik maken van een RPO-programma - en dit elk jaar vernieuwen - zijn meestal op zoek naar manieren om meer waarde uit de samenwerking te halen. Volgens het RPO-jaarverslag 2016 van de Everest groep, is de wijdere RPO-markt gericht op nieuwe verwachtingen over wat deze oplossingen nog meer kunnen bieden. Zo vertrouwt een groeiend aantal inkopers op hun RPO-aanbieder voor kennis over en het strategisch management van delen van hun talentmanagementplannen. Hieronder vallen waarde toevoegende diensten die resulteren in efficiëntieverbetering en een stijgende kwaliteit zoals strategieën voor diversiteit en integratie, beheer van talent community’s, geavanceerde talentanalyse, personeelsplanning, herontwerp van processen, enz. Een RPO-partner kan ook diensten leveren op het gebied van employer branding, een cruciaal aspect van elke talentstrategie, dat ervoor zorgt dat de organisatie de kandidaten aantrekt die nodig zijn om de groeidoelstellingen te realiseren.

echte expertise in talentinnovatie inwinnen

Met steeds veranderende personeelsbehoeften en een concurrentielandschap dat zich uitbreidt over sectoren en regio's, is het van cruciaal belang om bij te blijven met de snel veranderende HR- technologieën en hoe deze oplossingen het talentacquisitieproces verbeteren. Van opkomende kunstmatige-intelligentietools tot sourcing, video-sollicitaties, recruitmentsoftware, candidate relationship management (CRM), assessments en meer. Het is vaak moeilijk voor werkgevers om bij te blijven met de nieuwste en beste oplossingen en te begrijpen hoe die technologieën kunnen helpen om concurrentievoordeel te behalen. Hiervoor wenden zij zich tot de de expertise van hun RPO-aanbieder. Belangrijker nog, talentmanagers en hun aanbieders werken hierbij ook samen om de data en inzichten te verkrijgen die nodig zijn voor toekomstgerichte planning.

geïntegreerde talentoplossing

Werkgevers erkennen dat de juiste medewerker een vast dienstverband heeft, op freelancebasis werkt of gedetacheerd is. Werkgevers breken traditionele talentsilo's af en laten hun RPO of managed services programma (MSP) groeien naar geïntegreerde talentmanagementoplossingen. De strategie voor de holistische en flexibele aanpak van een geïntegreerd talentmodel beschouwt het personeelsbestand als een geheel. Hierbij gebruikt de aanbieder een combinatie van technologie en menselijke kennis om een strategie te ontwikkelen en het geheel aan talentacquisitie-activiteiten te beheren. Services omvatten vaak loopbaanplanning, supply chain management, employer branding, sourcing, talentbeoordeling, wervingsprocessen, rapportage en onboarding. Met een geïntegreerde talentoplossing profiteert de organisatie van een consistent, maar flexibel en superieur programma dat is aangepast aan de bedrijfscultuur, de sector en de geografische spreiding.

uitdagingen als aanjager voor RPO innovatie

uitdagingen als aanjager voor RPO innovatieMet organisaties die wereldwijd op zoek zijn naar het talent dat hen succesvol maakt, zijn RPO-aanbieders de uitdaging aangegaan. Naast het in contact brengen van organisaties met gekwalificeerde kandidaten, bieden RPO-partners nu een scala aan diensten om waarde toe te voegen en de wervingsprocessen van hun klanten voortdurend te verbeteren. Als u overweegt om uw huidige RPO-programma uit te breiden, zijn de voordelen talrijk en is de waarde meetbaar. Wat uw veranderende talentuitdagingen en zakelijke behoeften ook zijn, de slagvaardige aard van de RPO-sector zorgt voor een oplossing.

Vraag de handleiding aan om stapsgewijs een succesvolle RPO-strategie te ontwikkelen. Download ons RPO Playbook, om uw vragen te beantwoorden en u op weg te helpen.