Skip to main content

RPO-serie #1: 9 voordelen van RPO die verder gaan dan kostenbesparingen

De ontwikkeling van RPO

Wat beweegt een organisatie om tot de keuze voor Recruitment Process Outsourcing (RPO) te komen? De drijfveer voor werkgevers is vaak het besparen van kosten en het maken van nieuwe efficiëntieslagen. Nu talent schaarser wordt en de druk op de resources die verantwoordelijk zijn voor het werven van talent steeds groter, biedt werken met een RPO-aanbieder een kosteneffectieve en eenvoudige oplossing voor het aantrekken van kandidaten met de benodigde vaardigheden. Maar, de ervaring van veel organisaties is dat de voordelen van RPO veel verder gaan dan het wervingsbudget alleen.

De ontwikkeling van de geavanceerde RPO-programma's van vandaag gaan verder dan het zo snel mogelijk vullen van vacatures - een RPO is een waar verlengstuk van de organisatie en een belangrijke partner in het bepalen van een strategie voor het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Van hulp met het vormgeven van het employer brand van de organisatie en het aantrekken van meer bijzonder talent, tot het gebruiken van talentanalyse voor het voortdurend verbeteren en stroomlijnen van het wervingsproces - RPO kan een positieve en transformerende invloed op de hele organisatie hebben. Of u nu nog onbekend bent met RPO of meer uit een bestaand programma wilt halen, wij zetten hier enkele van de vele voordelen uiteen die het juiste RPO-programma uw organisatie kan opleveren.

1. Uitgebreide talentpool

De huidige markt wordt geteisterd door talent schaarste, waardoor het moeilijker is om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken, vooral die felbegeerde passieve kandidaten. Internationale RPO-aanbieders beschikken vaak over uitgebreide databases met kandidaten, waardoor zij eenvoudiger toegang hebben tot het veelgevraagde talent dat een organisatie nodig heeft om haar doelstellingen te bereiken. Maar, het gaat niet alleen om betere toegang tot meer kandidaten, RPO-aanbieders hebben beproefde expertise en sourcing methoden om een kwalitatief betere match te maken tussen kandidaten en de cruciale vacatures van hun klanten.

2. Expertise in employer branding

Toegang krijgen tot talent van topkwaliteit is echter maar een klein onderdeel - het is minstens zo belangrijk de organisatie zo te profileren dat de juiste kandidaten er willen werken. HR-managers beschikken misschien niet altijd over de tijd of de resources om de employee value proposition van de organisatie inzichtelijk te maken of het ontbreekt hun aan interne expertise om een robuuste employer brand-strategie te ontwikkelen. RPO-aanbieders kunnen deze leemte invullen, onderzoek doen naar het merk en de concurrentiepositie van een organisatie, de employer brand-strategie op het merk en de visie van de organisatie afstemmen en de recruitment communicatie bedenken en ontwikkelen die daarbij past.

3. Compliance en risicobeheer

Het naleven van de bestaande regelgeving rond het wervingsproces - en het blijven voldoen aan alle wijzigingen - kan een uitdaging zijn voor elke organisatie. Tegelijkertijd zijn er zaken, zoals het niet trainen van managers om sollicitatiegesprekken te voeren, die belangrijke gevolgen voor de organisatie kunnen hebben, zowel op financieel gebied als in in het algehele vermogen om talent aan te trekken. RPO helpt om een groot aantal risico's als gevolg van non-compliant wervingsactiviteiten te beperken. Met diepgaande kennis van en ervaring met lokale en internationale arbeidswetgeving, weten RPO-aanbieders door de complexe wettelijke vereisten te laveren en werkgevers te helpen met het ontwikkelen van wervingsstrategieën die compliant zijnmet wet- en regelgeving en een lager risico vormen.

4. Best practices voor grotere efficiëntie

Het centraliseren van processen in een RPO-programma brengt structuur en effectiviteit in werving en selectie die mogelijk niet kan worden bereikt met interne resources alleen. RPO-aanbieders werken met klanten over de hele wereld, zij zijn bekend met best practices waarmee optimale resultaten worden behaald, zoals het invoeren van Six Sigma-training als vast onderdeel van de recruitment functie, het aansporen tot diversiteit in de werving en het creëren van een positieve kandidaatervaring gedurende het gehele wervingsproces.

5. Wervingssnelheid

Volgens het Human Capital Benchmarking Report uit 2016 van de Society for Human Resource Management bedraagt de gemiddelde tijd voor het invullen van een vacature 42 dagen. Hoe groter het aantal openstaande vacatures, hoe kleiner de kans dat een organisatie zijn bedrijfsdoelen bereikt, op veranderende marktomstandigheden kan inspelen en de concurrentie kan bijhouden of voorbijstreven. RPO-aanbieders gaan deze uitdaging aan door nauw samen te werken met de inhurende managers en de specifieke functie-eisen te begrijpen en Service Level Agreements (SLA's) op te stellen met strakke deadlines voor het invullen van vacatures. Daarnaast zorgt een zorgvuldige screening en beoordeling, gecombineerd met een efficiënte communicatie over de aanbieding en de indiensttreding, voor een snel en efficiënt wervingsproces.

6. Profiteren van de nieuwste technologieën

Een van de belangrijkste prioriteiten voor de talentmanager van vandaag is om bij te blijven als het gaat omt talent innovatie. Uit het 2018 Talent Trends Report van Randstad Sourceright bleek dat 79% van de organisaties zeggen dat talen tinnovatie het aantrekken, binden en boeien van talent heeft verbeterd. Maar door beperkingen in budgetten en resources kunnen werkgevers niet altijd van nieuwe technologische ontwikkelingen profiteren. RPO-aanbieders hebben ook hiervoor een oplossing, aangezien zij voortdurend in de nieuwste technologieën investeren om de resultaten van hun wervingsacties te verbeteren en continu in nieuwe oplossingen en platforms investeren om hun klanten nog beter te helpen nieuw talent te vinden.

7. Grotere flexibiliteit en schaalbaarheid

Wervingsbehoeften fluctueren tijdens het jaar, maar RPO-aanbieders zijn erop ingesteld hun oplossingsmodellen naar behoefte op- of af te schalen. Bovendien geldt dat oplossingen als project-RPO's of Recruiter on Demand (ROD) een belangrijk deel uitmaken van de RPO-markt, vooral voor organisaties die het moeilijk vinden om hun behoeften te voorspellen of die een snelle groei doormaken.

8. Verbeterde diversiteit van het personeelsbestand

Uit onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat organisaties die zich toeleggen op diversiteit beter presteren; 45% heeft meer kans om een hoger marktaandeel ten opzichte van het voorgaande jaar te behalen en 70% heeft meer kans om een nieuwe markt te bereiken. RPOs kunnen bedrijven helpen meer diversiteit in hun personeelsbestand te creëren, waardoor organisaties profiteren van de verschillende achtergronden en levenservaringen van hun medewerkers en de daaruit voortvloeiende nieuwe ideeën en innovatieve werkwijzen.

9. Beter inzicht door analyse

Het aanpassen van de talent strategie aan de groei en de vraag van de organisatie is cruciaal voor een succesvol wervingsprogramma. RPO's beschikken over geavanceerde technologieën en ervaring op het gebied van data science om aan deze behoefte te voldoen. Aan de hand van voorspellende talent analyses gebruiken RPO-aanbieders historische gegevens om toekomstige trends en behoeften in kaart te brengen. Ook helpen zij bedrijven prestatiemetingen beter te begrijpen, het vraag- en aanbodmodel van talent beter op elkaar af te stemmen en de samenhang tussen metingen en bedrijfsprestaties te begrijpen. Het resultaat is dat RPO de informatie over talent kan omzetten in business intelligence, zodat werkgevers hun vacatures met de beste kandidaten kunnen invullen. En daarnaast de juiste beslissingen kunnen nemen waar deze afhangen van de beschikbaarheid van resources, bijvoorbeeld bij het openen van nieuwe filialen.

Werving via RPO naar een hoger niveau tillen

Kostenbesparing is lange tijd de belangrijkste prioriteit geweest bij recruitment programma's en een belangrijke reden voor bedrijven om voor het RPO-model te kiezen. Maar, zoals organisaties vaak ondervinden, de voordelen van RPO gaan verder dan alleen financiële besparingen. RPO heeft het vermogen om elke fase van het recruitmentproces fundamenteel te veranderen, met als resultaat een gestroomlijnde, efficiënte en volledig geoptimaliseerde wervingsstrategie die zorgt voor meetbare impact op de business.

Om meer te weten te komen over hoe RPO steeds meer toegevoegde waarde levert en uw organisatie kan helpen haar recruitmentproces te transformeren downloadt u Randstad Sourceright's RPO Draaiboek.