Skip to main content

waarom je zeker moet inzetten op interne mobiliteit in jouw bedrijf

randstad risesmart
,

Als bedrijven groeien, kijken ze doorgaans meteen extern als ze nieuwe mensen nodig hebben. Maar daardoor laten ze een pak kansen liggen. En zien ze onbedoeld hun belangrijkste bron van talent over het hoofd: hun eigen medewerkers. Maar dat is lang niet de enige reden waarom werkgevers moeten inzetten op interne mobiliteit. Alles draait om deze vijf voordelen!

 

1. rekruteringskosten verminderen

Een intern mobiliteitsplan opmaken is een investering. Maar op langere termijn bespaar je daardoor tijd en geld bij je rekrutering. Jouw medewerkers kunnen intern immers schuiven, horizontaal of verticaal. De plaatsen die vrij komen, kunnen dan weer vaker ingevuld worden door mensen met minder ervaring op de teller waardoor de rekruteringsinspanningen iets minder intensief en dus ook minder duur worden.

 

2. ontslagen voorkomen

In plaats van werknemers te ontslaan, kunnen bedrijven opteren voor een herschikking van hun medewerkers. Door mensen over te plaatsen naar andere functies of opdrachten, kunnen ze bijspringen op plaatsen waar het erg druk is, tot de zaken weer goed lopen.

Zo’n herschikking helpt je niet alleen om ontslagen te vermijden, maar zorgt er ook voor dat jouw mensen nieuwe vaardigheden opdoen op andere plaatsen binnen het bedrijf. Bovendien beperkt een herschikking de kosten die komen kijken bij een ontslag, outplacement en de rekrutering van nieuwe werknemers in de toekomst.

 

3. engagement boosten

Als jouw mensen geen groei- en ontwikkelingsmogelijkheden zien, dan zullen ze op zoek gaan naar andere uitdagingen. Uit een jaarlijkse enquête van Work Institute bleek onlangs dat het gebrek aan doorgroeimogelijkheden al tien jaar lang de belangrijkste reden is voor werknemers om hun werkgever te verlaten.

Medewerkers willen niet alleen vooruit in hun carrière. Ze willen ook het verschil maken voor hun bedrijf. Zonder groeimogelijkheden en opportuniteiten om binnen het bedrijf van job te veranderen loopt jouw bedrijf het risico dat jouw toptalent elders aan de slag zal gaan.

 

4. werknemers aanmoedigen 

Onderzoek van McKinsey voorspelt dat maar liefst 375 miljoen werknemers – of 14% van de wereldwijde beroepsbevolking – tegen 2030 ander werk zal moeten zoeken of nieuwe vaardigheden zal moeten ontwikkelen als gevolg van de automatisering. De coronapandemie bracht die evolutie in een stroomversnelling! Als ze inzetbaar willen blijven op de arbeidsmarkt, zullen ook jouw mensen zich moeten bijscholen of omscholen.

Naarmate de prioriteiten van jouw organisatie evolueren, kan je de inzetbaarheid van jouw medewerkers opkrikken. Ook met interne mobiliteit! Moedig iedereen waar mogelijk aan om uit hun comfort zone te komen en nieuwe rollen, projecten en uitdagende opdrachten aan te nemen.

 

 5. wendbaarheid stimuleren

Hoewel niemand de enorme impact van de wereldwijde pandemie had kunnen inschatten, zijn organisaties met een flexibeler personeelsbeleid beter gewapend tegen onvoorziene omstandigheden.

Door bewust in te zetten op mobiliteit van talent en door interne transities mogelijk te maken (nieuwe rollen, teams, projecten of tijdelijke opdrachten), stimuleer je ook een groeimindset in het hele bedrijf. En zorg je ook voor kruisbestuiving. En net die mindset is zo belangrijk voor flexibiliteit!

 

echt werk maken van interne mobiliteit?

Wil je echt werk maken van interne mobiliteit? Dan is er meer nodig dan wat vacatures plaatsen op jouw intranet. Wil je als bedrijf écht flexibel zijn? Dan moet interne mobiliteit echt deel uitmaken van een bedrijfscultuur die de uitwisseling van talent en het delen van kennis op alle niveaus en tussen alle afdelingen stimuleert.

 

Benieuwd hoe wij jou daarbij kunnen helpen?

,

meer over interne mobiliteit?

contacteer ons!