Skip to main content

embodiment: nieuwe trend of essentieel

embodiment_algemeen
,

“Ik ben over mijn grenzen gegaan.” We horen het steeds vaker en zien steeds meer mensen langdurig ziek worden. Waarom blijven we dan onze grenzen halsstarrig negeren? Omdat we ons niet bewust zijn van onze grenzen. En net daarom moeten we opnieuw leren luisteren naar ons lichaam. Bernadette Laermans, coach bij Randstad RiseSmart, vertelt ons waarom net dat vandaag zo waardevol is.

,

Luister naar het fluisteren van je lichaam, want als het moet schreeuwen is het dikwijls al te laat.

Bernadette Laermans, coach bij Randstad RiseSmart

,

luister naar het gefluister van je lichaam

Embodiment is zo simpel als aanwezig zijn in je eigen lichaam. Luisteren naar het fluisteren van je lichaam. Dikwijls verdringen we dat fluisteren tot ons lichaam moet schreeuwen, wat betekent dat het al te laat is. Waarom doen we dat? Omdat ons hoofd nogal dominant is en bepaalde conventies en ideeën volgt die ons lichaam niet kent. Dat kan gaan van “ik kan niet lunchen als ik al mijn werk af wil krijgen” tot “als ik om 17 uur naar huis ga vinden mijn collega’s me misschien minder betrokken”.

Die ideeën kunnen door onze maatschappij of de bedrijfscultuur worden opgelegd, maar ook omdat we onszelf wat wijsmaken. Het is dus essentieel dat we af en toe ons hoofd aan de kant schuiven en enkel letten op wat ons eigen lichaam ons vertelt. Uiteindelijk stuurt je lichaam ook enkel signalen om je gezond en gelukkig te houden, wat alleen maar voordelen kan opleveren.

niet ‘eens rustig in en uit ademen’

Embodiment is géén relaxatietechniek. Het is veeleer een bewustzijn, jezelf een moment gunnen om niet na te denken over wat er (misschien) van je verwacht wordt, maar te vertrekken vanuit wat je voelt en nodig hebt. 

Het kan gaan over pijn in de heupen omdat je al te lang in dezelfde houding zit en even moet bewegen, maar kan zo ver gaan als een signaal dat je overweldigd bent, te veel hooi op je vork neemt. 
 

waarom is embodiment een hot topic?

We leven in een wereld gekenmerkt door onzekerheid en complexiteit. Van een pandemie tot een economische crisis, we zijn nog nooit met zo’n onvoorspelbare context geconfronteerd. En dan hebben we het nog niet gehad over de nieuwe ontwikkelingen die elkaar voortdurend opvolgen (digitalisering, AI zoals Chat GPT,...). 

,

Mensen zitten aan hun plafond.

Bernadette Laermans, coach bij Randstad RiseSmart

,

We passen ons dus voortdurend aan, en mensen zijn ook massaal overprikkeld. We merken dat mensen oprecht aan hun plafond zitten omdat ze te veel ballen in de lucht moeten kunnen houden. Daarom stijgen de aantallen mensen die langdurig ziek zijn ook meedogenloos. Burnout is niet langer een ver-van-mijn-bed-show, maar een structureel probleem dat we nog te vaak negeren.

stresscyclus

Het lijkt overdreven, maar veel mensen leven in constante stress. De fenomenen die we hierboven beschreven lokken bepaalde gevoelens van angst en frustratie uit die leiden tot een natuurlijke, fysieke respons: een stijging in cortisol. 

Dat cortisolhormoon blokkeert ons rationeel denkvermogen, wat ons belemmert. Het creëert chaos in onze hoofden, maakt ons beslissingsvermogen troebel en heeft een negatieve impact op onze productiviteit. 

Bovendien beschouwen we deze constante stress ondertussen als normaal. En wanneer je je lichaam zo lang genegeerd hebt, moet het gaan schreeuwen en de remmen letterlijk dichtgooien zodat je wel moet pauzeren. Beter dus om dat punt te voorkomen.
 

embodiment kan je leren

Laat het hier niet bij: weten dat je de connectie met je lichaam moet aangaan is wat anders dan het effectief doen. Neem contact op met Randstad RiseSmart voor meer info.

,

meer weten?

contacteer ons